top of page

Terugblik: Eindejaarsvergadering Dorpsraad

Bijgewerkt op: 27 jan

Een extra lichtpuntje in de donkere decembermaand was de vergadering van de Dorpsraad Bavel op 12 december. Een volle zaal in ’t Karrewiel, een stukje banketstaaf bij de koffie en enthousiaste leden van de dorpsraad die een volle agenda presenteerden. Een terugblik op 2024 met het accent op de gebiedsvisie en natuurlijk ook vooruitkijken.


Het bestuur van de Dorpsraad heeft enkele veranderingen ondergaan:

·       Penningmeester Wendy Grauwmans is naar Spanje verhuisd en wordt opgevolgd door Joeri Boeren.

·       Bram Franken is nu lid van het dagelijks bestuur en richt zich op Wonen. Samen met Jac van Gils verzorgt hij de eindredactie van Ons Bavel.

·       Linda Vlamings, de drijvende kracht achter het project Bavel2030, neemt afscheid van de Dorpsraad. Jeroen Saeijs volgt Linda op, als eerste lid van de tweede generatie in het bestuur.

 

Voorzitter Arnoud Klep opende het tweede onderwerp: de Gebiedsvisie met vijf thema’s. Deze visie, vastgesteld in januari 2024, zal in co-creatie worden uitgevoerd. Daarbij wordt (pro)actief samengewerkt en bewaakt dat de afspraken worden nageleefd.


Wat was de stand van zaken per thema?


1.     WONEN

Zoals bekend komen er tot 2040 1000 woningen bij. Het motto is een leven lang wonen in het dorpse Bavel. Van de woningen moet 70% betaalbaar zijn en er gaat extra aandacht naar beschikbaarheid voor mensen met een binding met het dorp, kwetsbare groepen, starters en senioren. Een uitdagende opgave dus!

Bram Franken en Pieterbas Plasman gaven eerst een overzicht van de lopende projecten en daarna de status van de overige projecten: Molenerf (8 woningen), Dorstseweg 9 (8 woningen), het Kluishof (v.h. Nieuw Tervoort) (162 woningen).

 

De 8 levensloopbestendige woningen aan het Molenerf zijn momenteel al in aanbouw. De bouw van de 3 vrijstaande en 5 sociale woningen aan de Dorstseweg gaat binnenkort van start en voor het Kluishof gaat 19 december een informatiecentrum op locatie open. De bestemming van Kluishof is inmiddels onherroepelijk en de woningen gaan medio 2025 in de verkoop

Nieuw zijn de tijdelijke woningen (80) aan de Woestenbergseweg en de herontwikkeling van de locatie van de Boerenbond (9 appartementen en 5 starterswoningen). Voor deze herontwikkeling gaat de ontwikkelaar nog in gesprek met de omwonenden

 

Na deze projecten volgen Bavel-West en Bavel-Zuid:

Voor Bavel-West zijn 350 woningen geprojecteerd en voor de differentiatie zijn we (Dorpsraad en klankbordgroep) nog in gesprek met de gemeente, waarbij de uitgangspunten zijn gepresenteerd. Het haalbaarheidsonderzoek is nog niet afgerond. Het is de bedoeling dat in 2025 een besluit wordt genomen. Milieuaspecten spelen daar een belangrijke rol. Om die reden wordt het meetstation van de provincie ingezet. Duidelijk werd dat de verschillende onderzoeken tijd vragen.

In Bavel-Zuid worden allereerst 80 tijdelijke woningen gebouwd. Hiervoor komt een voorlichtingsavond en zal een haalbaarheidsonderzoek gedaan worden. De Dorpsraad zet daarbij in om de (tijdelijke) woningen ook vaan Bavelse starters ter beschikking te krijgen. Desgevraagd werd toegelicht dat “tijdelijk” maximaal 15 jaar is en dat hierdoor ook sneller gebouwd kan worden.


2.     ONTSPANNEN EN LEVEN

Eerder is al stilgestaan dat door de woningbouw Bavel ongeveer ¼ groter wordt. Dat gaat zijn invloed hebben op de verschillende voorzieningen in het dorp. Een uiterst belangrijke voorziening is natuurlijk de MFA. Eind oktober is voor het dorp het voorlopig ontwerp gepresenteerd waarop vanuit vele kanten enthousiast is gereageerd. Inmiddels is “villa” Weideveld door de gemeente aangekocht en wordt voor de huidige Oekraïense kinderen een andere locatie in gereedheid gebracht. Wanneer is de MFA dan klaar is dan een logische vraag? Wat later dan eerder gedacht maar we mikken op het voorjaar van 2027 waardoor carnaval in Bavel dat jaar een extra nieuwe locatie gaat krijgen.

 

Andere ontwikkelingen bij dit thema zijn het Hart van Bavel met een prominente plaats voor het Jack van Gilsplein. Hiervoor is een werkgroep actief en zal bodemonderzoek gedaan worden (zijn er verborgen schatten in het centrum?). De scope van dit project betreft ook het kerkplein, het pleintje voor de kerk en het Brigidapad en uiteraard ook de verkeerstechnische situatie. Dat alles moet leiden tot een goed verblijfskwaliteitsplan voor het centrum van het dorp.

 

Buiten het dorp is het sportpark een belangrijke voorziening. Hierover vinden gesprekken plaats met de verenigingen en is het “oude” verkeerscirculatieplan weer van stal gehaald. Er zal opnieuw een bewonersavond worden georganiseerd waarbij de afspraken uit het verleden getoetst zullen worden om een extra doorsteek mogelijk te maken.


3.     NATUUR, LANDSCHAP EN WATER

Ook voor dit thema wordt gewerkt aan een uitvoeringsagenda van de gebiedsvisie. Bij die uitvoeringsagenda wordt het thema gekoppeld aan het project “oud in Bavel” wat betekent dat landschappelijke kenmerken uit het verleden zoveel mogelijk worden ingepast waarna het groen/blauwe raamwerk wordt ingepast.

De 1ste verkenning van het “buitengebied” is inmiddels gereed waarbij de waterproblematiek nog opgelost moet worden.

Er komt in het dorp extra groen, bij de MFA en saaie perken worden verbeterd. Suggesties van bewoners voor verbetering van ontmoetingsplekken zijn van harte welkom! Uitgangspunt is het streven naar beleefbare natuur.


4.     INFRASTRUCTUUR, MILIEU EN VEILIGHEID

Dat dit een lastig thema is gezien verdere groei van het dorp en de doelstelling dat de verkeersdrukte op de bestaande infrastructuur niet toeneemt, was al eerder bekend. 

Er zijn hiervoor 5 doelstellingen geformuleerd in de Gebiedsvisie:

·       Geen toename verkeersdrukte;

·       Geluid, luchtkwaliteit en trillingen moeten gaan voldoen aan de WHO-advieswaarden;

·       Verbetering huidige infrastructuur

·       Bedrijventerrein alleen als afslag 13 niet wordt afgesloten;

·       In het centrumgebied een goede balans tussen verblijven en bereikbaarheid.

Lastige punten om te realiseren maar uiteraard niet onmogelijk.

 

Mogelijke maatregelen die werden genoemd zijn: fijnmazig netwerk van paden naar het centrum en het sportpark, viaducten moeten ruimte geven aan voetgangers en fietsers, terugdringen sluipverkeer (momenteel 30%-40%) en een goede busverbinding.

Er komt binnenkort een nulmeting waardoor het beleid voor verkeer, geluid en luchtkwaliteit data gestuurd wordt in plaats dat daarvoor rekenmodellen worden gebruikt. Het meetstation voor geluid en luchtkwaliteit zal bij de Huif worden geplaatst.

 

Nogmaals wordt benadrukt dat het oplossen van het mobiliteitsprobleem een groot dilemma met zich mee gaat brengen. Berekend is al dat de realisatie van de Kluishof al 1.400 extra vervoersbewegingen per dag zal veroorzaken bij de rotonde aan de Dorstseweg/Lange Bunder!

Om dit dilemma (gedeeltelijk) op te lossen zal hoog worden ingezet op het STOMP principe (Stappen, Trappen, OV, Mobiliteit as a service en personenauto).

Overige zaken die werden genoemd zijn het verwijderen van de drempels aan de DDD-weg (dragen niet bij aan veiligheid) en het eventueel realiseren van meer drempels in het dorp.


Dan het subthema Veiligheid. Helaas kon onze dorpsagent Manon niet aanwezig zijn, maar de cijfers over 2024 waren wel beschikbaar. Het aantal geregistreerde incidenten bedroeg 172, dat is een fractie meer dan in 2023 maar nog steeds aanzienlijk lager dan in de jaren daarvoor. Opvallend cijfer in deze reeks was de toename van het aantal gevallen van zogenoemde horizontale fraude. Een begrip dat velen niet kennen maar betekent dat de fraude gericht is tegen burgers, bedrijven of financiële instellingen.

 

Dit thema werd afgesloten met de waarschuwing dat het de donkere dagen voor Kerstmis zijn en we met zijn allen dus alert moeten blijven.


5.             WERKEN Het laatste thema van de visie is Werken waarbij het motto is: "Op naar een groen en duurzaam werklandschap”. Enkele voorwaarden waaraan dit gebied moet gaan voldoen werden nogmaals kort gepresenteerd:

· Het gebied is nog steeds zoekgebied en komt pas in beeld na revitalisering van bestaande bedrijventerreinen en na Steenakker Noord, Rithmeesterpark II en de Frankenthalerstraat;

· Blijvende beschikbaarheid van afrit 13 van de A58;

· Vervolgonderzoek naar leefgebied boomkikker en waterstromen;

In het tijdpad is voorzien dat in het 4de kwartaal van 2025 een gebiedsperspectief zal worden gepresenteerd.

Een bijzonder element is verder nog de mogelijke decentrale waterzuivering. Die is mogelijk nodig omdat de afstand naar de huidige waterzuivering in Nieuwveer te lang wordt. Een dergelijke, lokale zuivering, betekent ook dat het water in eigen bodem kan terugkeren.



Het laatste blok van deze vergadering betrof de POTPOURRI, een aantal losse onderwerpen.

We noteerden:

·       Veel aandacht voor de verbeterde communicatie met het dorp door een vernieuwde website, de digitale nieuwsbrief, het gebruik van Instagram en natuurlijk onze dorpskrant Ons Bavel;

·       Veel energie en tijd wordt gestoken in het bijhouden en delen van de Evenementenkalender;

·       Een terugblik op de activiteiten rondom Bavel 80 jaar bevrijd die tot stand zijn gekomen door de inzet van heel veel vrijwilligers en waarbij je nog steeds een fietsroute kunt volgen langs de herdenkingsplaatjes;

·       Er zijn nieuw straatnamen vastgesteld. Nieuw Tervoort vervalt en dat wordt Kluishof. De steeg naast het kerkhof wordt het Brigidapad en het padje naar de Tervoortseweg krijgt de naam “Kerkpadje”; 

·       In de openbare ruimte blijkt de aandacht gegeven worden aan gebruik van de BuitenBeter App, het project Poep van de stoep, goede bankjes waarvoor middelen beschikbaar zijn en het opruimen van zwerfvuil onder andere tijdens de landelijk opschoondag;

·       Bij de Landschappelijk driehoek, een bijzonder stukje van Bavel komt aan de Beukenlaan thv de Flodderdreef een verkeersbord dat die omgeving toch écht Bavels grondgebied is;

·       Als laatste werd wederom een oproep gedaan de Bavelse vlag te laten wapperen. We zien de vlag op steeds meer plaatsen en daarmee kunnen we uitdragen dat we trots zijn op ons dorp. De vlag is te koop bij Fenkel (v.h. Komkommerin).


Een warme groet

Voordat het interactieve gedeelte van de vergadering startte werd nog een kerstboodschap van onze kaasboer Gérard gepresenteerd waarin hij bedankte voor de vele kaartjes en berichten die hij heeft mogen ontvangen. Gerard moet een derde operatie ondergaan maar verwacht in 2025 zijn zaak weer te kunnen openen.

  

Al met al een volle maar belangwekkende vergadering waar veel nieuws werd gepresenteerd en nog lang werd nagepraat. Op naar de voorjaarsvergadering!

 


Bekijk hier de presentatie:






Comments


bottom of page