top of page
Achtergrond Wix breed_Tekengebied 1.jpg

Schoutenlaan

18

Korenmolen de Hoop

Na de bevrijding van Bavel (28 oktober) en Breda (29 oktober) stagneerde de opmars van de bevrijders. In de winterperiode ‘44-’45 kwam het front stil te liggen.

De Duitsers hadden zich gehergroepeerd boven de rivieren. De Mark- en de Maaslinie vormden beruchte obstakels!

 

Bavel werd daardoor een kampement voor de Poolse soldaten. Honderden Polen werden ingekwartierd bij onder andere particulieren, openbare gebouwen zoals de scholen. Bij Café Bruininks was een gaarkeuken in-gericht. In de periode tot maart 1945 bloeiden er talloze Pools-Bavelse liefdes op. Dat heeft na de definitieve bevrijding in mei 1945 geleid tot een zestal Pools-Bavelse bruiloften. 

 

Na de gewonnen slag om het Markkanaal, november 1944, werd er in de Bavelse Korenmolen De Hoop door een Poolse aalmoezenier een Heilige Mis uit dankbaarheid opgedragen. De Molenaar brengt na de bevrijding als dank voor behoud van de molen een in steen uitgehouwen gedicht aan met patroonheilige Sint Victor. Dit is nog steeds zichtbaar in Brasserie “Onder de Molen”

Heilige mis in Korenmolen de Hoop.
In steen uitgehouwen gedicht met patroonheilige St. Victor.

Route

Rijd om de Molen heen en ga rechtdoor over de Oude Bredaseweg tot aan de kruising van de Kerkstraat en de oude Bredaseweg.

bottom of page