Onder die titel vierde Bavel in het weekend van 26 en 27 oktober dat het dorp op 28-10-1944 bevrijd werd van de Duitse overheersing. Bevrijd door de 1e Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek.
Een bomvol programma onder een stralende najaarszon, het werd het dorp gegund.
De opening vond plaats door Burgemeester Paul Depla die symbolisch een rood-wit (de Poolse kleuren) doorknipte dat werd vastgehouden door twee Bavelse kinderen. Op naar de tentoonstelling van tientallen werkstukken van leerlingen van de twee Bavelse basisscholen.
Daarna vertrok de burgemeester, begeleid door ceremoniemeester Arnoud Klep van Dorpsraad Bavel en zes scouts van Scouting Frederik Hendrik, naar het historisch Kerkhof aan de Kerkstraat. Om een plaquette te onthullen bij de graven van de 5 burgers die bij de bevrijding van Bavel het leven lieten. Dat we ook hen blijvend herdenken.
Vervolgens werd er richting het Pools monument bij de Kerk gewandeld. Ook daar de onthulling van een plaquette. Met erop de namen van de vijf Poolse soldaten die op 28 oktober 1944 bij de bevrijding van Bavel het leven lieten. Een krans werd gelegd door de burgemeester geassisteerd door Edward Orzechowski (zoon van één van de Poolse bevrijders die na de oorlog in Bavel bleven wonen).
Onder de muzikale klanken van “The Longest Day” en de uitbundig luidende Kerkklokken gaf de burgemeester het startsein van de Bavelse Bevrijdingsroute. “Kippenvel op de armen” gaven de toeschouwers aan.
Vier militaire voertuigen van Bavelnaren Ad en Dymph Bastiaansen en Luck van Campen trokken daarna, gevolgd door fietsers, langs de uitgezette bevrijdingsroute. Langs paden en straten die de 1e Poolse Pantserdivisie door Bavel had afgelegd. Op diverse plekken zijn er blijvend palen met informatieborden geplaatst (met dank aan Ruud van den Hoever) met daarop achtergrondinformatie. Zoals over postbode Kees Diepstraten die omkwam aan de Bolbergseweg, het Klein Seminarie Ypelaar waar hevige gevechten plaatsvonden, en het duits kerkhof aan Klein Wolfslaar.
In Dorpshuis t Klooster was naast de drukbezochte tentoonstelling van de werkstukken van Bavelse schoolkinderen ook een expositie van oude militaire wapens en aanverwante zaken. Ook van een Bavelnaar; Marcel Wagemakers.
Johan van Gestel vertelde verhalen aan een geïnteresseerd publiek hoe hij de oorlog als toen kleine jongen had beleefd en in de stand van Paulus van Daesdonk vonden de boekwerken “Van witte wolk tot Anneville” en “Bavel 70 jaar bevrijd” gretig aftrek.
Het klapstuk op de zondag was het Bevrijdingsconcert in de Parochiekerk. Angela van Rijthoven, B-vocals, Harry Kanters en Senioren Orkest Nieuw-Ginneken voerden het talrijke publiek muzikaal terug naar de bevrijdingsjaren. Het gezamenlijke slotstuk van Vera Lyn “We”ll meet Again” was ontroerend.
Bavel vierde haar 80 jaar durende vrijheid uitbundig. Dank aan al die vrijwilligers die ook dit weer mogelijk maakten.
De Bevrijdingsroute rond Bavel is zo’n 17 kilometer lang en nog steeds af te leggen. Het boekwerkje is gratis verkrijgbaar bij Dorpshuis t Klooster en te downloaden via: www.dorpsraadbavel.nl/bavelbevrijd
U komt dan langs al die plekken die er bij de bevrijding van Bavel toe deden. Wilt u de route een keer mét gids fietsen? Eventueel aangekleed met hapje en drankje? Neem vrijblijvend contact op met info@dorpsraadbavel.nl
Comments