top of page

Bedrijventerreinen in Bavel

Een grootse titel voor een dorp als Bavel. Een dorp van zo’n 7.000 inwoners met meerdere bedrijven-terreinen?

 

Het is nog niet zo ver, maar het gaat er mogelijk wel van komen. Uit de Nieuw-Ginnekense periode, die met de annexatie eindigde in 1997, dateert bedrijventerrein “De Bunder”. Ingeklemd tussen een woonwijk, een toekomstige woonwijk en aan de achterkant natuurgebied Gilzer Wouwerbeek.

 

Meer zuidelijk, aan de Gilzeweg, een heel kleinschalig, maar wel erg opvallende bedrijvenlocatie. Een tweetal bedrijven. In hoogte massaal en schril afstekend tegen de villa’s, woningen en restaurant Vannu, er omheen.

 

Iets verderop is het derde Bedrijventerrein van Bavel gepland. Onderdeel van de Gebiedsvisie Bavel 2040. Breda die op zoek was en is naar bedrijfsruimte om uit te breiden maar ook voor de vervangingsvraag vanwege binnenstedelijke transitie van bedrijventerreinen naar woningen. Het oog viel op Bavel als de meest geschikte locatie, vanwege vooral de aansluiting daar aan de Gilzeweg op de snelweg A58-A27.


De omvang betreft zo’n 40 hectare 

Rijdend vanaf restaurant Vannu naar Gilze aan de rechterkant. De spie tussen viaduct Woestenbergseweg en viaduct  Gilzeweg.  Rijdend vanaf restaurant Vannu naar Gilze aan de linkerkant. De hoek tussen ruwweg Gilzeweg - A58 - Blookweg.


Er moeten nog heel wat hobbels genomen worden voordat tot uiteindelijke  bedrijfsmatige bebouwing overgegaan kan worden. Om er enkele te melden:


Onzekerheid over herinrichting A58

Besluit via de MIRT is opgeschort. Een op-afrit naar die snelweg bij het industrieterrein is een vereiste. Anders kan de gehele ontwikkeling niet doorgaan. De gemeente lijkt niet langer te willen wachten op die (landelijk) vooruitgeschoven besluitvorming. Als het bedrijventerrein er ligt moet Rijkswaterstaat zich maar schikken en kan de op-afrit niet meer weg. Er wordt al nagedacht en getekend voor de aanleg van een rotonde aan de voet van het viaduct naar Gilze (Bavelse kant). 


De boomkikker

Deze heeft zijn habitat in Bavel gevonden onder andere in de poel bij het bosje aan de Blookweg (waar overigens ook de Bavelse schutterij St Hubertus gevestigd is). Zwaar beschermd. Wat voor soort is het? Inheems of uitheems? Kunnen ze verleidt worden te gaan verhuizen, doen ze dat zelfstandig of toch met wat hulp? Er vindt momenteel een DNA onderzoek plaats (en ook dat is geen grap). 


Natura 2000 gebied om de hoek Met haar Knikkend Nagelkruid, de Witte Rapunzel, Slanke Sleutelbloem. Verdrogend, last van stikstof en CO2. Kan ze een extra belasting door een uit de kluiten gewassen bedrijventerrein aan haar grens wel aan? Het overlegplatform “Gebieds Gerichte Aanpak Ulvenhoutsebos” zit inmiddels mee aan tafel.

 

Mocht het er, ondanks al die genoemde “uitdagingen”, tóch van komen; zijn dan drie locaties in een dorp niet een beetje (te)veel van het goede? 


Dat was in ieder geval wel de conclusie in de hiervoor genoemde Gebiedsvisie Bavel 2040. Als dat grote terrein er dan toch moet komen, onderzoek dan vooral om die twee andere locaties er te integreren. In de lintbebouwing langs de Gilzeweg of achter die bebouwing op het bedrijventerrein zelf. Maak verder het bedrijventerrein vriendelijker met natuur en groen, zonder lichtvervuiling, met bij het dorp passende bebouwing en zonder verdere belasting van de verkeersdruk op de huidige straten in het dorp.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page