top of page
Pieterbas Plasman

Nieuwbouw in Bavel

Bijgewerkt op: 13 dec 2024

Kort samengevat is het de bedoeling dat er in Bavel in 2040 ongeveer 1.000 woningen extra zijn gebouwd. In de Kluishof (Dorstseweg-Kluisstraat) ongeveer 160 woningen, in Bavel-West (Vennekes) 350, in Bavel-Zuid (Roosbergseweg) 550 en op de plek van de Huif boven het nieuw te bouwen zorgcentrum ongeveer 90 nieuwe woningen. Acht woningen aan de Dorstseweg (locatie Krokofant) zijn inmiddels in de verkoop en toebedeeld en de verkoop van de woningen in de Kluishof gaat waarschijnlijk in de zomer van 2025 van start.


Voor Bavel West en Zuid vinden op dit moment haalbaarheidsstudies plaats. Vragen die daarbij spelen zijn onder andere: Welke type woningen en hoeveel er kunnen worden gerealiseerd? Hoe kan het geluid van de rijkswegen binnen de wettelijke kaders blijven? Hoe zit het met de waterhuishouding? Welke aanpassingen zijn nodig ten behoeve van de infrastructuur? Vanuit de Dorpsraad bewaken we de kaders zoals opgenomen in de Gebiedsvisie 2040. Hierbij wordt onder andere getoetst of de nieuwbouw past binnen de definitie van “Dorps wonen”, of de plannen passen binnen de gedachte van de “groen-blauwe mantel” en of de totale druk op de infrastructuur en overlast niet toeneemt (na inachtneming van maatregelen om bijvoorbeeld doorgaand verkeer en vrachtverkeer in te perken). Vanuit de Dorpsraad zetten we ook in op Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). In de augustus editie van “Ons Bavel” is hier uitgebreid aandacht aan besteed.


Ondertussen vonden er overleggen plaats tussen de Gemeente en de Klankborgroepen West, respectievelijk Zuid. In deze klankbordgroepen kunnen belanghebbenden, zoals de naaste omwonenden en potentiële toekomstige bewoners de Gemeente van belangrijke input en advies voorzien.



Tijdelijke woningen

Een verassing voor Bavel was de aankondiging van de gemeente dat een haalbaarheidsonderzoek is gestart naar de bouw van ongeveer 80 tijdelijke woningen aan de Woestenbergseweg (locatie “Ariba”).  De bedoeling is dat deze woningen ongeveer 15 jaar op deze locatie blijven staan. Het onderzoek bekijkt hoeveel woningen er kunnen komen en hoe de locatie kan worden ingericht in overleg met de buurt. De uitkomst van het onderzoek wordt halverwege 2025 verwacht, waarna de bouw in 2026 kan starten.


De woningen zijn bedoeld voor mensen die dringend een woning nodig hebben, zoals starters, alleenstaande ouders, mensen die uitstromen uit maatschappelijke opvang en statushouders. Dit maakt deel uit van een bredere inspanning om 750 tijdelijke woningen in Breda te realiseren, waarvan er al 600 gepland zijn in andere wijken. 


De gemeente heeft op woensdag 16 oktober een informatieavond georganiseerd voor omwonenden en andere belangstellenden. De gemeente heeft tijdens deze bijeenkomst de keuze voor tijdelijke woningen toegelicht omdat de procedures hiervoor veel korter zijn. De gemeente gaat wel vergelijkbare kwaliteitsnormen hanteren voor de tijdelijke woningen als voor permanente nieuwbouw woningen. Toegezegd is dat inspraak en participatie vanuit het dorp plaats zal vinden via de bestaande structuren. Als de plannen haalbaar zijn kunnen de woningen vanaf eind 2026 worden verhuurd.


Vanuit de bestaande omwonende is een aantal zorgen geuit. Als belangrijkste zorg zien zij de afgelegen locatie, er moet geen enclave ontstaan waardoor er geen sociaal maatschappelijke band ontstaat met het dorp. Ook de infrasctructuur, die in de huidige toestand niet berekend is om dat aantal woningen veilig te ontsluiten, werd gezien als belangrijk punt van aandacht. Tenslotte zijn vragen gesteld rondom de tijdelijkheid, is tijdelijk wel tijdelijk? 


Deze plannen zijn niet in de Gebiedsvisie Bavel 2040 opgenomen. Ook Dorpsraad Bavel was daarom verrast. In een reactie geeft de dorpsraad aan dat wordt erkend dat Bavel, als dorp met een sociaal hart, een bijdrage kan leveren. De dorpsraad ziet wel een aantal belangrijke aandachtspunten, waaronder het waarborgen dat een aanzienlijk deel van de woningen beschikbaar komt voor Bavelse starters. Daarnaast dringt de dorpsraad er bij de gemeente op aan om deze ontwikkeling af te stemmen met het participatieproces ‘Aan de slag met Bavel’ en de bestaande plannen voor sociale woningbouw in Bavel-Zuid. Het is belangrijk dat de tijdelijke woningen goed passen binnen de dorpssfeer, met een groene en verzorgde uitstraling.


De gemeente heeft toegezegd dat, in tegenstelling tot projecten in andere wijken, een wezenlijk deel van de woningen inderdaad wordt toegewezen aan starters uit Bavel. Ook zal aandacht zijn voor de inbedding van de tijdelijke woningen in de plannen voor Bavel-Zuid. Dit betekent onder andere dat zij moeten passen binnen het dorpse karakter.


Ontwikkeling Boerenbond-locatie

We hebben vernomen dat Pet’s Place - Boerenbond (Brigidastraat 47) in december haar deuren gaat sluiten.


Projectontwikkelaar By Brekel is van plan om deze locatie te herontwikkelen. In het plan van de initiatiefnemer komt er een deel van de commerciële ruimte terug en wordt het restant ingevuld met woningen voor starters en senioren.


Het plan is in de initatief-fase en wordt op dit moment verder uitgewerkt. Hoewel er nog veel zaken nader ingevuld moeten worden, gaat By Brekel bij de voorlopige contouren uit van 9 appartementen en 5 starterswoningen. De commerciële ruimte van 300m2 zou een sociaal-maatschappelijke, medische, detailhandels of kantoorfunctie kunnen krijgen.


By Brekel gaat in gesprek met de omwonenden van de locatie. Als alle procedures voortvarend worden doorlopen dan zou er als eerste indicatie eind 2025 begonnen kunnen worden met de bouw van de woningen. Wat er tussentijd gebeurt met het pand van de Boerenbond is op dit moment niet duidelijk.

92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page