top of page
DSC_0073.JPG

Natuur

De biodiversiteit in Nederland staat onder druk, en Bavel vormt hierop geen uitzondering. Om deze trend om te buigen, is het cruciaal om onze natuur te verbeteren, uit te breiden en met elkaar te verbinden. Momenteel bestaat de natuur in Bavel uit verspreide, kleine stukjes groen die ver uit elkaar liggen. Door een robuust netwerk van natuur te creëren kunnen we niet alleen de biodiversiteit bevorderen maar ook andere maatschappelijke vraagstukken aanpakken zoals waterberging, klimaatadaptatie en luchtkwaliteit.

Het Ulvenhoutse Bos, een belangrijk Natura 2000-gebied, staat onder druk. Dit benadrukt de noodzaak om het bosgebied in Bavel uit te breiden en het bestaande bos te ontlasten. Binnen het dorp willen we de groenperken en bomenstructuur verbeteren om meer ruimte te bieden aan planten en dieren en de ervaring van groen te verrijken. Daarnaast willen we de wandel- en fietsverbindingen in en rond Bavel verbeteren om een intensievere natuurbeleving te bevorderen.

"We ontwikkelen een groenblauwe mantel rond Bavel, waarmee we bestaande groene en blauwe gebieden met elkaar verbinden en versterken tot een multifunctionele hoofdgroenstructuur."

Doelstellingen
groenblauwe mantel

Toekomstbestendige natuurontwikkeling en vergroting van biodiversiteit

We creëren een robuust ecosysteem dat flora en fauna ondersteunt.

Klimaatadaptatie

Door waterberging te verbeteren, hittestress en verdroging te verminderen, dragen we bij aan een klimaatbestendiger omgeving.

Ruimte voor ontmoeting, sport en ontspanning

We willen een groene omgeving bieden voor sociale activiteiten en recreatie.

Verbetering van wandel- en fietspaden

We verbeteren de paden binnen en rondom het dorp voor een betere toegankelijkheid en natuurbeleving.

Ruimte voor nieuwe landbouwvormen

We integreren landbouw met natuur en recreatie, wat ruimte biedt voor innovatieve landbouwmethoden

Verbetering van luchtkwaliteit en vermindering van geluidsoverlast

Groene buffers en geluidswallen dragen bij aan een gezondere leefomgeving.

De groenblauwe mantel fungeert als een multifunctioneel landschapspark, waarin diverse functies in balans worden gebracht. We onderscheiden de volgende elementen:
 

  • Natuurgebieden
    Deze gebieden zijn gericht op biodiversiteit en waterberging, met beperkte recreatie, zoals wandelroutes.

  • Gemengde gebieden
    Hier worden extensieve functies zoals sport, landbouw en ontspanning geïntegreerd met natuur.

Functies
van de groenblauwe mantel

Waterbeheer

De mantel versterkt het watersysteem door infiltratie en opvang van overtollig water te bevorderen.

Verbindingen

Nieuwe wandel- en fietspaden zullen de verbinding tussen het dorp en de omliggende natuur verbeteren.

Geluidswallen

Langs de snelwegen worden groene geluidswallen aangelegd, die ook als wandelpaden functioneren en mogelijk zonne-energie opwekken.

Sportparken

Sportpark De Roosberg wordt geïntegreerd in de groene omgeving, met ruimte voor uitbreiding van sportvelden en ruimte voor nieuwe ruiterpaden die naar het Chaamse Bos leiden.

Plas van Oomen

Deze plas speelt een sleutelrol in waterberging en natuurontwikkeling en biedt een rustige ruimte voor ontspanning, zoals picknicken en wandelen, zonder de natuurwaarden te verstoren.

Extensief gebruik

Er komt in de groenblauwe mantel ruimte voor natuurinclusief ondernemen op basis van extensief ruimtegebruik. Voorbeelden zijn de manege, een eventuele natuurbegraafplaats of een zorgboerderij.

De realisatie van de groenblauwe mantel is een langdurig project dat stapsgewijs zal worden uitgevoerd. We richten ons op het verbinden en versterken van bestaande gebieden, in samenwerking met grondeigenaren en andere belanghebbenden om de mogelijkheden op specifieke locaties te verkennen en de plannen verder te ontwikkelen.

Samen creëren we een groene toekomst voor Bavel, waar natuur, recreatie en duurzaamheid hand in hand gaan.

Op dit moment zijn er al verschillende natuurprojecten in Bavel aan de gang. Zo worden er faunapassages aangelegd bij de Woestenbergseweg en de Tiendweg. De gemeente is gestart met de aankoop van grond voor de aanleg van de ‘waterparken’ Molenpark en Lange Bunder. Voor de Leeuwerik, het beekje aan de zuidkant van Bavel, wordt onderzocht hoe de loop kan worden verlegd. Daarnaast wordt het waterpeil bij de put van Oomen verhoogd om meer grondwater richting het Ulvenhoutse Bos te geleiden.

Laatste nieuws rondom natuur

bottom of page